tirsdag den 25. november 2008

Kalvefrikassé



Opskrift til 4 personer (eller 2 i 2 dage)

800–1000 g kalvekød/bov – 500 g gulerødder - ½ selleri – 1 persillerod - 4-5 store kartofler – 2 store porre – 1 suppevisk eller et par brikker bouillon – salt & peber –1 bdt persille – Maizena – eventuelt et par store håndfulde grønærter

Bring ca. 5-7 dl vand i kog i en gryde. Læg kødet i gryden (der skal være vand nok så det dækker kødet) og lad det koge stille og roligt et stykke tid.

Imens skrælles og skæres gulerødder, selleri, persillerod og kartofler i større stykker.

Skummet fjernes fra kødgryden og grønsagerne ovenfor kommes i gryden sammen med suppevisk eller bouillon. Hvis der ikke bruges bouillon, så kom lidt salt i også.

Grønsagerne tages op efterhånden som de er møre, men stadig har bid og skæres i mindre stykker.

Kødet koger videre til det er helt mørt. Så tages kødet op og porre skåret i mundrette stykker kommes i vandet og simre, mens kødet skæres i mindre stykker og lægges tilbage i gryden.

Så jævnes hele molevitten med Maizena rørt op i koldt vand til den ønskede konsistens.

Endelig kommes grønsagerne tilbage i gryden og varmes igennem, eventuelt tilsættes også grønærter.

Smag til med salt og peber og drys med masser af hakket persille.

Nam-nam!




mandag den 17. november 2008

Kalvegryde a la Rørvig

Opskrift til 2 personer

450 g godt kalvekød i strimler – lidt olie til stegning – 3 store gulerødder i skiver – 1 stor rød peberfrugt i strimler – 1 bdt forårsløg i småstykker – 200 g champignon i skiver – hakket persille - ½ l bouillon – paprika – all round krydderi – salt & peber - Maizena – kartoffelmos

Kalvekødet brunes. Gulerødder, peberfugt og forårsløg tilsættes og simre med nogle minutter.

Så tilsættes bouillon og krydderier. Retten simre til kødet er mørt.

(Glem nu ikke kartoffelmosen vel!)

Herefter kommes champignon i kødgryden og koger med nogle minutter, inden retten jævnes med lidt Maizena der er rørt op i en sjat koldt vand.

Smag til med salt og peber og server kartoffelmos til retten og drys med lidt hakket persille.

mandag den 27. oktober 2008

Rødbedesalat med æble og capers

Opskrift til 4 personer (eller 2 i 2 dage)

800 g rødbeder – 2 madæbler cirka 200 g – 1 spsk finthakket løg – 2 spsk capers – 1 spsk honningsennep – 1 spsk jomfruolie – salt & peber

Lad skrællen sidde på og kog rødbederne i vand til de er møre ½ - 1 ¼ time. Skyld dem herfefter i koldt vand og ”smut” skrællen af. Skær rødbederne i små tern.

Fjern kernehuset fra æblerne og skær ligeledes dem i små tern.

Rør sennep og olie sammen og kom lidt salt ved. Bland rødbeder, æbler, dressing, capers og det finthakkede løg sammen. Færdig!

Smager himmelsk til skipperlabskovs, brændende kærlighed, frikadeller, hakkebøf, varm leverpostej og …

Skipperlabskovs

Opskrift til 4 personer (eller 2 i 2 dage)

800 g godt oksekød skåret i mundrette stykker – 1 kg kartofler i mindre stykker – 80 g smør – 3 løg – salt – cirka 12 hele peberkorn – 4-5 laurbærblade – 1 suppeterning – purløg. (Eventuelt rugbrød og syltede rødbeder).

Hak de pillede løg fint og damp dem i smørret i en god gryde nogle minutter til de er klare.

Kom kødet i gryden sammen med peberkorn og laurbærblade og hæld kogende vand på så kødet lige er dækket. Drys lidt salt på og kom en suppeterning ved. Lad kødet snurre under låg ved svag varme 1 times tid.

Herefter kommes kartoffelstykkerne i gryden og når de er kogt ud er retten færdig. Undervejs finder du lige ud af om der eventuelt skal fjernes eller tilsættes vand. Retten skal være lidt grødagtig når den er færdig. Smag eventuelt til med lidt salt og server retten drysset med fintsnittet purløg.

Mange spiser en skive godt rugbrød og syltede rødbeder til retten.

Vi spiste en rødbedesalat med æble og capers til og supplerede med tysk Hefe-Weiβbier og en snaps!

mandag den 20. oktober 2008

Æbleflæsk af bacon med timian og peberrod

Opskrift til 2 personer

300 g håndskåret baconskiver – 300 g løg – frisk timian – 1 kg madæbler – 2½ spsk sukker – ¾ dl vand – lidt friskrevet peberrod – salt & peber – 2 skiver godt rugbrød

Steg baconskiverne på en godt varm pande uden fedtstof. Lad baconstykkerne dryppe af på noget køkkenrulle.

Skær løgene i smalle både og steg dem sammen med timian i baconfedtet på panden til løgene er gyldne og bløde.

Skræl æblerne og fjern kernehusene. Skær æblerne i smalle både og kom dem på panden til løgene, sammen med sukker, salt og peber. Kom lidt vand ved og lad æblerne stege i 5-15 minutter til de er møre. Smag til med lidt revet peberrod.

Anret blandingen sammen med bacon og server godt rugbrød til.

Pastrami-sandwich

Opskrift til 2 personer

2 sandwichboller (eller 4 skiver godt hvidt brød) – 70 g friskost – 3 tynde skiver agurk – lidt revet peberrod – 100 g pastrami – lidt spinatblade – 80 g mager skæreost – lidt tomatskiver – lidt rødløgsringe – lidt ekstra råkost

Smør bollerne eller brødskiverne med friskost og kom det øvrige fyld imellem skiverne.

Spis lidt salat til. F.eks. spinatblade, agurk, tomat og rødløg og dryp med lidt balsamicoeddike.

Skønne grovboller – rugboller

Opskrift til omkring 16 boller

75 g gær - ½ l vand – 1 spsk salt – 2 æg – 3 spsk olie – 150 g groft rugmel – 300 g sigtebrødsmel – 500 g hvedemel

Gæren udrøres i vandet der gerne må være lunkent. De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes godt igennem. Stilles herefter til hævning i en halv time et lunt sted.

Dejen ”slås ned” og deles i 16 stykker, der trilles til boller som stilles på en bageplade, hvor de efterhæver i cirka 15 minutter.

Herefter bages i de i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.

Det er en skøn bolle der både kan bruges morgen, middag og aften. De er velegnet til nedfrysning.

Man kan eventuelt efter smag komme lidt ekstra smag i bollerne ved at tilsætte f.eks. lidt kommen eller andet i dejen. De kan også pensles med lidt æg inden bagningen hvis man ønsker en lidt blank overflade.

lørdag den 11. oktober 2008

Mormors gode pandekager


Opskrift til 10-12 store pandekager

2 æg – 6 dl mælk – 5½ dl mel - ½ tsk salt – 1spsk sukker – 1 tsk vaniljesukker – smør til stegning - eventuelt ½ tsk kardemomme

Kom æg og halvdelen af mælken i en skål. Tilsæt mel og rør blandingen sammen. Tilføj så resten af mælken, salt, sukker og vaniljesukker. Det skulle lige give prikken over i'et med lidt kardemomme.

Steg pandekagerne i lidt smør. Nemmest på en pandekagepande eller en pande med lav kant.

Vi spiste brombærsyltetøj, strøsukker og ahornsirup til. Men anden syltetøj eller is er jo også dejligt.

Kalvekoteletter med flødespinat og svampe

Opskrift til 2 personer

2 kalvekoteletter (af slagterens gode) – smør – 450 g frossen helbladet spinat – 1 dl piskefløde – lidt revet muskatnød – 250 g markchampignon eller andre svampe – 1 lille finthakket løg – 1 lille hånd hakket persille – salt & peber

Tø spinaten lidt op og følg tilberedningsanvisningen på posen. Hæld spinaten i en sigte når den er helt optøet og pres det meste af vandet fra.
Kom spinaten tilbage i gryden og kom piskefløden ved, sammen med lidt muskatnød og salt & peber og lad det simre stille og roligt en tid.

Rens champignonerne og del dem i halve. Kom lid smør på en pande og rist champignonerne gyldne heri, kom det finthakkede løg ved og lad det stege med et par minutter. Smag til med salt & peber og drys til sidst lidt hakket persille over.

Steg kalvekoteletterne i lidt brunet smør i 3-4-5- minutter på hver side alt efter tykkelse (eller grillsteg dem).

Serveres med flødespinat og de stegte svampe.

torsdag den 9. oktober 2008

Ovnbagt laks med urter

Opskrift til 2 personer






400 fersk laks uden skind og ben – 100 g fintsnittet forårsløg – 180 g reven selleri – 200 g revne gulerødder – 1 spsk finthakket dild – salt & peber - karry – 250 g DDV-yoghurt – 2 stk. godt brød

Rør forårsløg, selleri, gulerødder, dild og yoghurt sammen i en stor skål. Drys en knivsspids karry i og smag til med salt & peber og eventuelt lidt mere karry. Det skal ikke smage af karry – kun anes.

Kom laksen i et ovnfast fad (vi brugte laksesteaks hvor skindet var fjernet), og drys med lidt salt & peber og fordel urteblandingen i et jævnt lag ovenpå.

Sæt fadet i ovnen og bag ved 200 grader i cirka 20-25 minutter. Lidt lavere temperatur ved varmluftovn. Hold øje med at urteblandingen ikke svedes.

Spis lidt godt hvidt brød til.

tirsdag den 7. oktober 2008

Omelet med champignon og peberfrugt


Opskrift til 2 personer

200 g champignon i skiver – lidt olie - 1 løg i tern – 1 peberfrugt i tern – 1 fed knust hvidløg – 5 æg – salt & peber - rugbrød og/eller lidt råkost

Rist champignon let på en tør pande og tag dem op.

Kom en sjat olie på panden og lad løg og peberfrugt simre heri sammen med hvidløg nogle minutter.

Imens slås æggene ud i en skål og piskes let med en sjat vand, max en spiseskefuld pr. æg.

Æggeblandingen og champignoner hældes over grønsagerne på panden. Krydres med salt & peber og steger ved jævn varme indtil æggemassen er stivnet. Nogen foretrækker at den er stadig er lidt blød i overfladen når den serveres.

Hvis du laver en større portion kan du eventuelt lave nogle ”lommer” i æggemassen med en palet, så den flydende æggemasse kommer i bunden af stegepanden.

Spis en skive rugbrød og råkost eller lidt salat til.

søndag den 5. oktober 2008

Lakselasagne

Opskrift til 2 personer

170 g fersk laks i mindre stykker – 120 g røget laks i skiver – 500 g dampet spinat – 80 g lasagneplader – 200 g champignon i skiver

Bechamelsauce: ½ spsk mel – 4 dl minimælk – 2 tsk bouillonpulver – lidt revet muskatnød – salt & peber



Pisk mel, mælk og bouillonpulver godt sammen og kog det forsigtigt op til en sauce. Smag til med muskat og salt & peber.

Rist champignon let på en tør pande.

Læg fersk laks, røget laks, spinat, champignon, lasagneplader og bechamelsauce lagvis i et ildfast fad. Slut af med spinat og sauce på toppen. Lasagnepladerne skal være dækket.

Lasagnen bages i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Server eventuelt en let salat til retten… det kunne være tomatsalat f.eks.

lørdag den 4. oktober 2008

Hjertesalat med melon

Opskrift til 2 personer

1 hjertesalat - ½ honningmelon eller anden melon – 1 rød peberfrugt

Dressing af ½ spsk jomfruolivenolie – 2 tsk lys balsamicoeddike – 1 knivsspids hvidløgspulver – ganske lidt salt & peber.

Hjertesalaten skæres i strimler. Skallen skæres fra melonen der skæres i mindre stykker. Sørg for at det kun er den ”bløde” del af melonen der kommes i salaten. Peberfrugten renses og skæres i mindre firkanter.

Frugt og grønsager blandes i en skål og dressingen vendes i.

En frisk salat der kan bruges ved frokostbordet eller som tilbehør til f.eks. kylling.

Helstegt kylling med honning og citrontimian

Opskrift til 2-3 personer

1 stor kylling – 1 bundt citrontimian eller almindelig timian – 2-3 spsk honning – 1 økologisk citron – salt & peber (Brød og salat)

Skyl citrontimian godt og krads bladene af stilken. Gem et par hele stilke.

Vask citronen og skær nogle dybe ridser i skralden. Drys kyllingen indvendigt med salt og peber og put citron og nogle hele timiankviste ind i kyllingen

Smør et ildfast fad med lidt olie og læg kyllingen i fadet. Smør kyllingen godt på begge sider med honning (lun den eventuelt lidt forsigtigt inden, så er den lettere at smøre på) og drys timianblade på, samt salt og peber.

Steg kyllingen midt i ovnen. Start ved 100 grader i en time og skru så op til 180 – 200 grader og steg den færdig, cirka 1 time mere. Kyllingen bliver meget brun på grund af honningen, så hold øje med at den ikke branker.

Lad kyllingen hvile et øjeblik inden den skæres ud. Serveres med lidt godt hvidt brød og en frisk salat.

Jeg kan anbefale hjertesalat med melon.

mandag den 29. september 2008

Indisk inspireret svinekød i pande og køleskabets grønsager

Opskrift til 2 personer

1 spsk olivenolie til stegning - 400 g skinkestrimler – 2 fed knust hvidløg – 1 stort løg i tern – 200 g rød peber i tern – 200 g haricots verts – 2 groftrevne gulerødder – 4-6 små kryddertomater i både -1 par håndfulde grønærter.

150 g vilde ris.

Krydderier: Ingefær, spidskommen, chiliflager, kardemomme, nelliker, kanel og salt & peber.
(Jeg brugte udelukkende tørrede knuste krydderier).

Varm olien op i en pande med høj kant kom hvidløg og kød i og brun kødet let. Kom grønsagerne ved undtagen ærterne. Kom krydderierne i – ca. ½ tsk af hver – og rør det godt sammen. Læg låg på panden og lad det småsimre medens du koger risen.

Tilsæt ærterne. Smag til med salt og peber og eventuelt mere af ovenstående krydderier efter smag. Varm godt igennem og spis retten sammen med de vilde ris.

Du kan erstatte kødet med for eksempel kylling og bruge de grønsager du nu engang har til rådighed.

Salat Provence med tun og artiskok

Provence con insalata di tonno e carciofo


Opskrift til 2 personer

200 g haricots verts – 200 g artiskokhjerter på dåse – 150 g tomater – 50 g rødløg

200 g god dåsetun i vand – 40 g ansjoser (jow gør det!) – 8 store capers på stilke – grøn/rød salat

1 spsk olivenolie – 1 spsk vineddike – 2 tsk sennep – salt & peber

Italiensk brød


Damp haricots verts møre, men med bid. Skær artiskokhjerter og tomater i kvarte og løget i tynde både. Bland alle grønsagerne.

Tunen deles i mindre bidder og ansjoserne hakkes i mindre stykker og kommes i salaten, sammen med kapers.

Rør olivenolie, vineddike og sennep sammen og hæld dressingen ud over salaten.

Spis godt Italiens brød til.

Kikærtesalat


Opskrift til 2-4 personer

300 g tørre kikærter - ½ agurk – 3 tomater – ½ rødløg – 1 håndfuld hakket persille – 6 soltørrede tomater (gerne i olie) – 2 spsk jomfruolivenolie – 1½ spsk limesaft – salt og peber


Stil kikærterne i blød aftenen før de skal bruges og sørg for at de hele tiden er dækket af vand.

Næste dag skylles de og koges i frisk vand i en time. Tjek lige at de er møre inden vandet hældes fra og de køles af. Hvis der er nogle mørkebrune imellem tages de fra og kasseres.

Skyl og rens alle grønsagerne. Skær agurk og tomater i tern og rødløg i mindre tern. Hak de soltørrede tomater fint og bland det hele sammen med kikærterne. Drys persillen over.

Bland olie og limesaft og smag til med salt og friskkværnet peber. Bland dressingen i kikærteblandingen og lad den gerne trække inden times tid inden den serveres.

Salaten er velegnet til både kød og kylling. Eller som salat til frokostbordet.

torsdag den 14. august 2008

Chilibønner med oksekød

Opskrift til 2 personer

400 g hakket oksekød – 1 spsk olivenolie – 2 løg i store tern – 2 store fed presset hvidløg – 1 tsk revet ingefærrod - 1 grøn peber i strimler – 10 røde pebersnacks i stykker – 2 ds. Brune bønner i chilisauce – 1 tsk spidskommen – salt og peber – eventuelt lidt hakket jalapeño (meget stærk) - grovbolle

Brun oksekødet i olie i en stegegryde. Tilsæt løg, hvidløg og ingefær og lad det simre lidt. Kom peberfrugterne i gryden og lad det hele småkoge i ca.10 min.

Hæld så bønnerne inkl. sauce i retten og varm godt igennem. Smag til med spidskommen, salt og peber.

Hvis du er til meget stærk krydret mad, så hak eventuelt lidt jalapeños og kom det i.

Spises af en dyb tallerken. Server eventuelt en grovbolle eller en frisk salat til.

onsdag den 13. august 2008

Oksestrimler og broccoli på wok

Opskrift til 2 personer

500 g oksekød skåret i stimler – 2 spsk olivenolie – karry – tørret chili – 2 store fed presset hvidløg 1- 2 broccoli i mindre buketter – 400 g store champignon i tykke skiver – 200 g sherrytomater i både – 8 stk. rød pebersnacks (små røde peberfrugter) halveres – soya – salt og friskkværnet peber – eventuelt grovboller

Varm olie godt op i en wok (eller god pande) og brænd karry og chili af.

Kom hvidløg ved og brun kødet. Kom herefter broccolien på wokken og steg videre ved stærk varme i ca. 10 minutter.

Tilsæt champignon, tomater og peberfrugter. Lad det brune lidt inden der smages til med soya og krydderier.

Spis eventuelt en grovbolle til.

Dette er en typisk tøm-dit-køleskab-ret. Nemt og hurtig. Og de enkelte ingredienser kan nemt udskiftes med andre, eller bruges i mindre mængde hvis man kun er én.

fredag den 8. august 2008

Variation over CHOP SUEY


Opskrift til 2 personer i to dage

500 kyllingefilet i strimler – 2 spsk olivenolie - 1 stort løg i tynde skiver - ½ spsk friskrevet ingefærrod – 5 gulerødder i tynde skråskiver – 150 g sukkermajs (eller haricots verts) – 200 g små blomkålsbuketter - 1ds bambusskud – 200 g i tykke skiver champignon – sweet soya – 4 dl hønsebouillon – 1½ spsk Maizena – friskkværnet peber

Dag 1: 2 dl vilde ris
Dag 2: 200 g pasta-penne – 1 tsk karry – 1 knivspids tørret chili

Dag 1:
Kog risen efter anvisningen på posen.

Olien opvarmes i en wok eller en god pande med høj kant og kyllingestykkerne brunes og tilsættes løg og ingefær. Resten af grønsagerne hældes ved og lynsteges ved høj varme indtil de er knap møre og stadig sprøde.

Så tilsættes hønsebouillon og det hele koger lidt sammen og jævnes med Maizena rørt op i lidt koldt vand.

Smages til med sweet soya og friskkværnet peber.

Spis den vilde ris til.

HUSK NU LIGE AT DER SKAL VÆRE CHOP SUEY TIL 2 DAGE!

Dag 2:
Kog pastaen og varm Chop Suey’en langsomt op. Tilsæt karry og chili.
Bland den færdigkogte pasta i retten. Smag eventuelt til med lidt soya.

torsdag den 7. august 2008

Laksesteak med flødespinat

Opskrift til 2 personer

2 store laksesteaks fra fiskemanden (eller 4 sølle frosne laksesteaks fra købmanden) – lidt smør til stegning - 1 pakke frossen hel spinat – 1 dl piskefløde – nye små kartofler


Steaks steges i lidt smør på panden og krydres med salt og peber.

Spinaten tilberedes efter anvisningen på pakken. Hæld eventuelt væde fra efterhånden og erstat med piskefløde.

Spis små nye kogte kartofler til.

En lille let sommertallerken

1 stk. rugbrød med røget laks. - 1 stk. rugbrød med hvidløgspate med små syltede miniagurker (som jeg ikke lige kan komme på hvad hedder) - ½ avokado dryppet med lidt citronolie og balsamico og peber - banan og vindruer.

tirsdag den 22. juli 2008

Kylling på salatbund med tomater og friske ærter

Opskrift til 2 personer

1 pakke færdigstegt kyllingebryst – icebergsalat – cherrytomater – friske ærter – 2 skiver ristet brød
Dressing: DDV-yoghurt – let mayonnaise – karry – salt – flydende sukker

Kyllingen skæres i mundrette stykker og blandes med strimlet salat, tomater i både og friskbælgede ærter.

Dressingen blandes af DDV-yoghurten eller græsk yoghurt og røres med mayonnaisen til en passende konsistens. Smages til med karry, lidt salt og eventuelt et par dråber flydende sukker.

Server dressingen og det ristede brød til kyllingesalaten.

Bønnesalat

Opskrift til 2 personer

1 ds røde bønner – 1 god portion friske sukkerærter – 1 håndfuld friske grønærter – 1 rødløg – citronolie

AL væden hældes fra bønnerne, der blandes med sukkerærter der er skåret i mindre stykker, ærter og finthakket rødløg. Dryppes med lidt citronolie.

Grillet svinemørbrad

Opskrift til 2 personer

1 svinemørbrad – sweet soja – olivenolie salt og peber

Mørbraden afpudses og kommes i en plastpose sammen med soja , lidt olie og peber.
Posen lukkes tæt og lægges i køleskab i 2-3 timer.
Mørbraden tages op af marinaden og aftørres. Krydres med salt og peber og steger på grillen i 10 – 12 minutter.
Lad den hvile og trække overdækket i 5 – 10 minutter inden den skæres i skiver og serveres.

Der kan serveres forskellige salater og/eller nye kartofler, flute etc. til denne ret.

onsdag den 16. juli 2008

Jordbær-rabarber creme

Opskrift til tjahhhh… 4 -6 personer

500 g rabarber – 500 g jordbær – 50 g sukker -½ dl vand - ½ vanillestang – 3 dl piskefløde

Vask rabarberne og snit dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med vand og sukker og lad det simre over svag varme. Skyl og fjern blomsten fra jordbærrene. Halver dem og kom dem i gryden.

Flæk vanillestangen og skrab frøene ud og kom dem i gryden.

Kog det hele forsigtigt så det ikke brænder på til en tyk mos. Smag eventuelt til med lidt mere sukker.

Lad mosen blive helt kold inden den serveres med den stiftpiskede piskefløde på tallerkener eller i glas.

Skalrejer

Der er da næsten ikke noget mere fristende en en portion skalrejer på en varm sommerdag.

Svampe-bønne-smovs

Opskrift til 2 personer

250 g champignon – 1½ spsk olivenolie -1 ds blandede bønner – 1 lille håndfuld frisk hakket salvie – 1 fed presset hvidløg – 150 g savoykål – 1 spsk citronsaft – 1 tsk stødt koriander – et lille drys tørret chili – salt

Halver champignonerne og steg dem i olivenolien tilsat salvie ved pæn høj varme til de er brune og ristede. Kom hvidløg og strimlet savoykål ved de sidste par minutter.
Hæld al væden fra bønnerne og kom dem i svampeblandingen. Smag til med citronsaft og krydderier.

Egner sig til stegeretter af okse.

mandag den 14. juli 2008

Makrel med blommesauce

Opskrift til 2 personer

2 pænt store ferske makrel(fileter*) – sigtemel – salt og peber – smør til stegning - broccoli – 1 håndfuld hakket persille – nye kartofler
Blommesauce: 3 store blommer (ca. 150 g) – lidt sukker – lidt tørrede chiliflager – 1 knivspids koriander – et lille stykke frisk ingefær

Flæk blommerne og tag stenene ud og skær blommerne i mindre stykker. Kom dem i en gryde med en sjat vand og alle krydderierne og lad dem koge ud ved jævn til svag varme. Smag til med lidt sukker. Det skal lidt sødt, dog ikke som marmelade.

Kog broccoli og kartofler.

*Få fiskehandleren til at filetere fisken og bed om at skindet bliver på. Giv hver filet 2-3 skrå snit i skindsiden, så fisken ikke krøller under stegningen og vend fileterne i lidt mel iblandet salt og peber.

Steg fileterne i afbruset smør på panden til de er brune og sprøde.

Tag fisken af panden og steg den hakkede persille sprød og hæld den over fisken

Spis blommesaucen til fisken sammen med kartofler og broccoli.

Krebinetter og spidskålsalat med nektarin og tranebær

Opskrift til 2 personer

500 g hakket kalv og flæsk - broccoli - ½ spidskål – 3 nektariner – 1-2 håndfulde tørrede tranebær – citronolie – salt og peber

Del kødet i 4 portioner og steg dem som krebinetter på en pande. Drys med lidt salt og peber.

Del broccolien i ikke for små buketter og kog dem i lidt letsaltet vand, i få minutter så de ikke koger bløde.

Skær spidskålen i ganske tynde skiver og kom dem i en skål. Skær ligeledes nektarinerne i mindre stykker og kom dem i salaten sammen med en håndfuld tranebær og dryp endelig lidt citronolie i salaten. Drys eventuelt ganske lidt salt på.

Server salaten til krebinetterne sammen med broccolien der også lige har fået en håndfuld tranebær drysset over sig.

fredag den 11. juli 2008

Rissalat med kylling og ananas

Opskrift til 2 personer

1 dl ris - 1 stk færdigstegt kyllingefilet - 200 g salat - 1 rød peberfrugt - 8 cherrytomater - en håndfuld grønærter - nogle skiver ananas

Dressing: 2 tsk olie - 1 fed presset hvidløg - ½ spsk citronsaft - salt og peber - eventuelt lidt sukker

Kog risene efter anvisningen på pakken og lad den køle af.

Skær kylling og øvrige ingredienser i mundrette stykker og kom det i risen.

Bland dressingen og vend den i rissalaten.

tirsdag den 8. juli 2008

Wienersnitsel med lime og spidskålsalat med ærter

Opskrift til 2 personer

2 store gode kalvefileter – eventuelt lidt olie til stegning – 2 skiver lime – 1 lille ds benfri sild – 200 g grønne bønner – 300 g nye kartofler – salt og peber

Smør eventuelt lidt olie på en grillpande og steg kalvekødet mørt herpå. Drys med salt og peber.

Rens kartofler og bønner og kog dem møre i lidt vand med salt.

Kom kødet på et fad og læg limeskiverne oven på kødet. Læg også lidt benfri sild på. Dryp eventuelt lidt ekstra limesaft på kødet.

Spis kartofler, bønner og for eksempel spidskålsalat til.

(Og ja! Det er med vilje vi ikke vender kødet i æg og mel og rasp og…)

* * * * * * * *

Spidskålsalat med ærter

Opskrift til 2 personer

300 g spidskål – 2 store håndfulde friske grønne ærter – mynte – persille – citronolie

De yderste store dækblade på spidskålen smides ud. Spidskålen skæres herefter i ganske ganske tynde skiver, som kommes i et fad. Heri drysses de friske grønærter. Lidt mynte og persille hakkes fint og blandes i. Endelig dryppes med lidt citronolie.

mandag den 16. juni 2008

Lyssej med spidskål

Opskrift til 2 personer

400 g lyssej – 1 spidskål i fine strimler – 1 løg i tynde skiver – 1 rød peber i firkanter – 2 dl vand – 1 spsk olie – 1 grønsagsbouillon – friskkværnet peber – allround-krydderi – små nye kartofler – hakket persille

Kom olie på en pande og sauter spidskål og løg ganske let, så det lige bliver blødt.
Hæld det herefter i et ildfast fad og læg fisken ovenpå. Drys peberfrugten over og krydr med peber og allround-krydderi. Opløs bouillonterningen i ca. 2 dl vand og hæld det ved.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader og steg i omkring 20 minutter – eller til fisken er mør. Læg eventuelt noget alufolie over fadet, hvis grønsagerne bliver for mørke.

Kogte nye kartofler drysses med hakket persille og spises til.

Italiensk farseret kylling


Opskrift til 4 personer

1 hel fersk kylling – olie – salt og peber.

FYLD: 150 g kogt skinke – 1 æg – 100 g daggammelt hvid brødkrumme* - 50 g revet grana eller parmesanost – 1 fed hvidløg – revet skal af ¼ citron – 1 tsk frisk merian – en anelse chili – salt og peber.

TILBEHØR: Frisk pasta.

Start med fyldet: Hak skinken fint og bland den med æg og revet brødkrumme * (Hvis brødet er for friskt, så skær det eventuelt i skiver og tør det lidt i en varm ovn).
Rør den revne ost i og tilsæt presset hvidløg, citronskal, hakket merian, chili, salt og peber.

Kom fyldet i den rensede kylling og luk med kødnåle.

Pensl kyllingen med lidt olie og drys salt og peber på. Læg den i et ovnfast fad og steg den i ovnen ved 200 – 225 grader i 1¼ -1½ time.

Fyldet tages ud af kyllingen og skæres i skiver. Kyllingen parteres og stykkerne lægges omkring fyldet.

Spis den kogte pasta til.
Desværre smuttede billedet så det er et lånebillede der er til opskriften!

mandag den 9. juni 2008

Grillet grapefrugt

Opskrift til 2 personer

1 grapefrugt – 2 spsk farin (puddersukker) – ½ tsk stødt ingefær

Grapefrugten halveres og frugtkødet løsnes i trekanter. Farin og ingefær blandes og drysses over.
Grilles øverst i ovnen til farinen er karamelliseret. Hold øje med frugterne hele tiden, det kan godt gå stærkt, men varierer meget fra ovn til ovn. Fra 5 – 12 minutter vil jeg tro.
Grapen kan naturligvis også grilles på en ”rigtig” grill, her er det dog en god ide at pakke dem ind i alufolie.
De skal spises varme – men PAS PÅ – de bliver sindssygt varme på grund af sukkeret!

fredag den 6. juni 2008

Frisk salat med spidskål og æbler


Opskrift til 2 personer

35 g pinjekerner - ½ dl æblecider - ½ spsk æblecidereddike – 1 spsk olivenolie – salt - ½ spidskål - ½ salatløg – 1 æble

Pinjekernerne ristes let gyldne på en tør pande.

Bland æblecider med olie og eddike og smag til med lidt salt.

Snit spidskålen fint og skær løg i ganske tynde skiver og vend det i dressingen. Lad det gerne stå og trække lidt.

Skær æblet i både og skær bådene i tynde skiver på den lange led. Kom æblerne i salaten og drys pinjekerne over.

En skøn og forfriskende salat som tilbehør til f.eks. grillretter.

torsdag den 5. juni 2008

Oksekød med rucola og hvidvin

Opskrift til 2 personer

400 g oksefilet eller mørt inderlår skåret i strimler – 4 spsk olivenolie – 2 fed hvidløg i tynde skiver – 1 dl tør hvidvin – 100 g rucolasalat – 2 røde søde peberfrugter – salt og peber – frisk pasta


Kom olien på en pande og brun oksekødet ved stærk varme sammen med hvidløg. Rucola – som du naturligvis først har skyllet og trykket tør i et rent viskestykke – kommes på panden sammen med hvidvin. Så renser du peberfrugten for hvidt kød og kerner, skære den i strimler som kommes i gryden..

Lad vinen dampe godt ind og smag til med salt og peber fra kværnen. Såfremt kødet endnu ikke er mørt, så tilsæt et skvæt hvidvin mere og steg lidt mere. Hvis det er noget rigtig godt mørt kød burde retten kunne laves på omkring 10 minutter.

Kog pasta og spis den til.

En herlig og nem ret!

Omelet

Opskrift til 2 personer*

125 g bacon i tynde skiver – lidt smør -125 g champignon - 2-3 tynde skiver løg – 6 æg – 3 spsk mælk – salt og peber 3 solmodne tomater – rugbrød

Steg bacon på en pande til den er sprød. Tag den af panden og hæld fedtstoffet ud.
Skær de rensede champignon i tykke skiver og steg dem gyldne i lidt smør, kom løg ved og lad det simre med til de bliver klare.

Pisk æggene med mælk og kom lidt salt og peber på og hæld blandingen på panden med champignon. Fordel tomater i skiver og baconstykker på æggeblandingen.

Lav eventuelt nogle ”lommer” i omeletten medens den steger og lad den stadig flydende æggemasse fylde lommerne ud.

Pas på at det ikke brænder på. Omeletten må gerne være lidt ”våd” ovenpå når den serveres.

Drys eventuelt med lidt grønt og spis en skive rugbrød til.

*Hvis omeletten skal spises som middagsret, så brugt lidt flere ingredienser og lav f.eks. en tomatsalat til.

HOV! Der var sørme en der ikke kunne vente til fotografen havde været der... det forstår man godt!

onsdag den 4. juni 2008

Salat Nicoise

Opskrift til 2 personer

Salaten kan både bruges som frokostret og som middagsret. Som frokostret kan man eventuelt undlade at komme kartofler i.

250 g nye kartofler -150 g friske fine grønne bønner – Salat f.eks. hjertesalat (eventuelt 2 slags salat) – 6 små kryddertomater – 2 dåser tun i vand - 2 hårdkogte æg – 12 gode sorte oliven.
Dressing: 1 stor tsk dijonsennep (gerne med honning) – 1 fed presset hvidløg – salt og kværnet peber – 1½ spsk koldt vand – 3 tsk olivenolie – eventuelt lidt groft hvidt brød.


Kog kartoflerne så de både er faste og møre. Lad dem køle af og skær dem i skiver.

Nip bønnerne og giv dem et opkog i 2 minutter, køl dem straks af i koldt vand og skær dem midt over.

Skyl og riv salat i mindre stykker. Bland dem med bønner, de skivede kartofler og halve tomater.

Hæld vandet fra tunfisken og læg den på i små stykker. Pynt med oliven og kvarte æg.

Pisk ingredienserne til dressingen sammen og dryp den over salaten lige inden serveringen.

Server eventuelt et godt hvidt brød til.

tirsdag den 3. juni 2008

Bennys sommerdrink

En dejlig forfriskende velkomstdrik



3 dele hvidvin
1 del hyldeblomstsaft
1 del
citronlikør* opskrift - eller køb den
2-3 dele tonicvand
isterning


pyntes med en tynd citronskive og et blad citronmelisse

Jordbær milkshake


Opskrift til 4 personer


½ l vanilleis - 1½ dl mælk - ½ tsk vanillesukker - 100 g jordbær


Blend jordbær og mælk og tilsæt derefter is og vanillesukker. Blend til det har den ønskede konsistens.


Serveres straks i høje glas med sugerør.

Citronmarineret steaks med pasta og bønnesalsa


Vær opmærksom på at kødet helst skal marineres natten over!

Opskrift til 2 personer


BØF & MARINADE:

2 gode steaks eller oksebøffer - 1 citron - 1 fed hvidløg - salt og peber fra kværn - ½ tsk stødt rosmarin - 2 tsk olie

Pasta

BØNNESALSA:

1 gulerod - 200 g grønne bønner - 4 tsk olivenolie - 2 tsk balsamicoeddike - 1 tsk sennep - 2 tsk æblegele - 1 fed hvidløg - 1 løg

Sådan tilbereder du bøffen:

Pres saften ud af citronen. Tilsæt presset hvidløg, rosmarin og salt og peber.

Læg kødet i juicen eventuelt i en tætsluttende mad/frysepose i køleskabet natten over.

Tør marinaden af og varm olie på panden. Steg kødet ved høj varme eller grill det.

Drys eventuelt med lidt mere rosmarin.


Bønne salsa:

Hak guleroden meget fint og læg dem i en skål med kogende vand i ca. 10 min.

Bønnerne skæres også i meget tynde skiver og lægges ligeledes i kogende vand men i 5 min.

Dræn alt vandet fra grønsagerne og bland en dressing af olivenolie, balsamico, sennep, æblegele, knust hvidløg og fintrevet løg.


Kog pastaen og vend den i bønnesalsaen.


Server eventuelt lidt salat til retten også - om ikke andet ser det lidt festligt ud!

mandag den 2. juni 2008

Citronkylling

Kyllingen klargøres og gnides indvendigt med salt. Put en rengjort hel økologisk citron ind i kyllingen og luk.

Kyllingen pensles udenpå med olivenolie og drysses med salt, peber og timian.

Hvis du bruger kuglegrill, så sæt en drypbakke i midten og læg kul på begge side af bakken. Sæt topristen på og læg kyllingen over drypbakken. Læg låg på og grill kyllingen i 1 til 1½ time alt efter kyllingens størrelse.

Du kan naturligvis vælge at grille den som du ville grille enhver anden kylling - eller du kan vælge at stege den i ovnen. Forsøg eventuelt med andre krydderier.